Skogshyddans Montessori Förskola © 2009                    

Hemlagad mat

Maten på Skogshyddan tillagas av vår egen kock Niklas Grees utifrån tre huvudsakliga fundament:

  • Barnen ska serveras mat som de tycker om och mår bra av.
  • Barnen ska serveras mat som är lagad från grunden av bra råvaror.
  • Barnen ska få ett jämnt energiintag under hela dagen.


Skogshyddans matsedel är framtagen för att vara rätt varierad och sammansatt så att den passar barnens behov av en nyttig och allsidig kost.


Skogshyddan väljer i första hand ekologiska och kravmärkta råvaror men med tagen hänsyn till budget och säsongsvariation av råvaror. Förskolan bedömer att ca. 70% av råvarorna idag utgörs av ekologiska alternativ.


Måltider

Lunch

I entréerna till lillhyddan och storhyddan finns veckans meny uppsatt. Normalt serveras en fiskrätt på tisdagen och soppa (vegetarisk) på torsdagen. Resterande dagar varieras matsedeln efter säsong med olika rätter, exempelvis kött/köttfärs, fågel eller ytterligare vegetariskt alternativ i kombination med pasta, ris eller potatis. Till måltiderna serveras färska grönsaker.   


Mellanmål

Mellanmål serveras med målet att barnen ska stå sig till middagen. Mellanmålet varieras under veckan och kan gärna bestå av olika delar som barnen kan kombinera efter tycke och smak. Exempel på mellanmål är smörgås med olika pålägg och yoghurt med bär och havrepuffar. Fredagar brukar mellanmålet ha lite mer överraskningskaraktär.


Specialkost

Barnen på Skogshyddan har den stora förmånen att få mat tillagad på plats av en kock vilket innebär mer näringsrik och välsmakande mat som inte har färdats långt eller hållits uppvärmd i många timmar. Samtidigt innebär det att det endast finns en resurs och att tiden måste prioriteras klokt.


Det finns många olika allergier och medicinska eller religiösa anledningar till specialkost som vi självklart anpassar oss till, men utöver det finns inte möjlighet till individuella anpassningar.


Barn med allergier eller matöverkänslighet ska i möjligaste mån erbjudas samma mat som övriga. När detta inte går tillreder köks-ansvarig ett lämpligt, liknande alternativ.

När barnet har behov av specialkost kan du behöva lämna in ett intyg från läkare eller dietist för att säkerställa att rätt kost serveras. Intyget lämnas till personalen.


Det finns också möjligheter att få vegetarisk kost. Övriga typer av vegetarisk kost som exempelvis vegankost kan däremot inte erbjudas.


Kocken och övrig personal skall även se till de allergiska och matöverkänsliga barnens psykologiska och sociala situation vid måltider, vid firanden och andra tillställningar.


I köket finns tydliga listor för att säkerställa att maten allergiker och matöverkänsliga blir tillagad på rätt sätt. Skogshyddan använder inga nötter i matlagningen.

Vid förändring eller frånvaro är det viktigt att du informerar köket och personalen på Skogshyddan.


Pedagogiska måltider

Personalen på Skogshyddan äter pedagogiska måltider med barnen. Om föräldrar arbetar på förskolan deltar de i måltiderna på samma sätt som förskolepersonalen.


Råvaror

Frukt serveras under förmiddagen samt på eftermiddagen till de barn som är kvar. Fruktstunden skall fylla på energi så det räcker till respektive lunch eller middag hemma.


Mjölk serveras som alternativ alla dagar.